Aktuelno
Prihvati izazov! 

Gradska biblioteka u Novom Sadu i Kulturis deo su
internacionalnog programa Evropske fondacije za kulturu, „Evropski izazov 2022” (Europe Challenge 2022).

Nakon pilot projekta održanog protekle godine, program „Evropski izazov” u 2022. uključiće 32 biblioteke i njihove lokalne partnere iz 14 evropskih zemalja. Cilj Izazova je jačanje demokratskog društva kroz saradnju biblioteka i njihovih lokalnih zajednica osmišljavanjem prototipova rešenja za aktuelne probleme određene zajednice.

Kulturis i Gradska biblioteka u Novom Sadu čine jedini tim iz regiona koji je prošao selekciju, a okosnicu našeg Izazova čini aktivno uključivanje građana u rad institucija kulture.

Ostali evropski timovi, u kojima su školske, univerzitetske, zatvorske, seoske, javne i druge biblioteke, baviće se izazovima poput klimatskih promena i cirkularne ekonomije, reintegracije zatvorenika u zajednicu, društvene izolacije i usamljenosti, mentalnog zdravlja u ruralnoj sredini, građanskog aktivizma…  Svi oni će do maja 2023. raditi na dizajnu, testiranju i predstavljanju svojih prototipova.

Program „Evropski izazov” („Europe Challenge„) pokrenula je Evropska fondacija za kulturu kako bi podstakla biblioteke i njihove zajednice da udruženo osmisle i isprobaju rešenja za probleme sa kojima se suočavaju, od kojih bi dobrobit imalo celokupno evropsko društvo. Evropska fondacija za kulturu (EFK – „European Cultural Foundation„) osnovana je 1954. godine u cilju širenja zajedničkog evropskog sentimenta razvojem i podržavanjem incijativa u sektoru kulture, pomoću kojih je moguće promovisati, doživeti i projektovati napredak Evrope.
Andre Vilkens, direktor EFK-a, istakao je sledeće: „Oduševljeni smo što možemo poželeti dobrodošlicu izuzetnim timovima koji su odabrani za ovogodišnji ‘Evropski izazov’. Namera nam je bila da podržimo lokalne zajednice širom Evrope da se na praktičan način pozabave izazovima sa kojima se suočavaju. Stoga, bibliotekama i njihovim lokalnim partnerima tokom godinu dana pružamo vitalnu podršku na ovom putu, uključujući alate i proces kolektivnog učenja. Cilj nam je da, u saradnji s našim partnerima iz ’Demokratskog društva’ (’Democratic Society’), podržimo lokalne biblioteke kao bezbedna mesta za angažman korisnika i lokalnog okruženja uopšte. Rezultati izazova biće predstavljeni na završnom događaju, koji će se odigrati na Dan Evrope, 9. maja 2023. godine.”

Biblioteci i Kulturisu predstoji uzbudljiv period uspostavljanja mehanizama za aktivan angažman građana u okviru njihovih lokalnih biblioteka. Plan nam je da specifičnom metodologijom stvorimo model laboratorije za participaciju građana, kao relevantan format kolektivnog rada u cilju napretka lokalne zajednice.

Nakon prve laboratorije, posvećene dijalogu o mentalnom zdravlju, 21. februara (17-20h) održaće se druga laboratorija „PRIHVATI IZAZOV! ZELENI ODGOVOR!“ na temu održane uloge biblioteke u razvoju ekološke svesti kod mladih.

Postojanje ekološke svesti podrazumeva svakodnevicu u kojoj građani svojim postupcima ne ugrožavaju prirodu i njene resurse, već uvek deluju u cilju održavanja balansa u svom okruženju. Razvoj ekološke svesti posledično dovodi do razvoja ekološke kulture, što svakako podrazumeva i sticanje niza novih znanja i praćenje relevantnih izvora informacija.

Pridružite nam se da glasno razmislimo, gde još, osim u ovom segmentu pristupa znanju i informacijama, leži uloga javne biblioteke u razvoju ekološke svesti kod pre svega mlađe populacije? Može li biblioteka biti mesto susreta svih relevantnih činilaca u procesu ekološkog opismenjavanja mladih sugrađana? Koje resurse poseduje biblioteka koji nisu dovoljno (is)korišćeni u procesu izgradnje ekoloških navika? Namera nam je da u ovom tročasovnom „eko-eksperimentu“ okupimo pojedince različitih uzrasta, nivoa obrazovanja i profesija, kako bi razmena mišljenja dovela do kreativnih i u praksi sprovodivih rešenja.

Kome je laboratorija namenjena?
Svim Novosađankama i Novosađanima uzrasta od 15 do 25 godina; školskim bibliotekarima s područja Vojvodine; bibliotekarima javnim biblioteka iz mreže Novosadske biblioteke. Laboratorija je takođe otvorena za sve ekološke i srodne organizacije, kao i ekološke aktiviste koji bi voleli da se uključe u osmišljavanje mogućih rešenja za podizanje ekološke svesti mladih sugrađana.

Prijavite se na prihvatiizazov@kulturis.org

© Kulturis 2022 Sva prava zadržana
© Ilustracije Lluis Cadafalch

Web Fabrika – Web dizajn